PENGARUH PENAMBAHAN AMPAS KELAPA TERHADAP KANDUNGAN NUTRISI PRODUK PANGAN: TINJAUAN SISTEMATIS

Authors

  • Vania Salsabila Anjani Universitas Bina Nusantara

Keywords:

Coconut dregs, coconut dregs flour, nutritional content, food waste, food

Abstract

Coconut dregs are byproducts of coconut milk and coconut oil that are highly nutritious as they contain carbohydrates, protein, and fiber. Despite the high nutritional content, the application of coconut dregs in the food industry is still ineffective. One way to maximize it is to process them to produce flour. This systematic review aims to summarize the addition of coconut dreg flour and its effect on the nutritional content of different types of foods. The study uses the PRISMA guideline to evaluate the articles with databases, including Science Direct, Taylor & Francis, EBSCOhost, and Garuda. This systematic review provides a comprehensive review of 17 articles that focus on the application of coconut dregs in food products and their effect on nutritional content. The result of the systematic review shows that the addition of coconut dreg in food products affects the nutritional content by elevating the overall protein, fiber, and fat content. In addition, the presence of additional ingredients and the processing method of the coconut dreg can highly influence the nutritional content of coconut dreg. Therefore, it is important to pay close attention to these factors to produce a coconut dreg with a high nutritional content.

References

Andeska, R., Yusmarini, Y., & Efendi, R. (2018). Pemanfaatan tepung biji nangka dan tepung ampas kelapa sebagai bahan pensubstitusi terigu dalam pembuatan roti manis. Jurnal Online Mahasiswa (JOM) Bidang Pertanian, 5(2), 1-11.

Bawias, S. F., Syamsuddin, Prismawiryanti, & Sumarni, N. K. (2019). Analisis kandungan nutrisi mie kering yang disubstitusikan ampas kelapa. KOVALEN: Jurnal Riset Kimia, 5(3), 252-262.

Domili, R. Sy., & Pertiwi, S. F. (2021). Pemanfaatan tepung ampas kelapa dan tulang ikan sebagai bahan baku pembuataan cookies untuk pencegahan stunting pada ibu hamil. Jurnal Ilmu Kelautan Kepulauan, 4(2), 416–424.

Fauzan, M., & Rustanti, N. (2013). Pengaruh substitusi tepung ampas kelapa terhadap kandungan zat gizi, serat, dan volume pengembangan roti. Journal of Nutrition College, 2(4), 630-637.

Hanafi, F. N. A., Kamaruding, N. A., & Shaharuddin, S. (2022). Influence of coconut residue dietary fiber on physicochemical, probiotic (Lactobacillus plantarum ATCC 8014) survivability and sensory attributes of probiotic ice cream. LWT, 154, 112725.

Karina, A. E., Pujaningsih, R. I., & Yudiarti, T. (2019). Total bakteri dan fungi serta kandungan nutrisi dari ampas kelapa yang diberi ekstrak daun kersen dengan lama penyimpanan berbeda. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 14(4), 359–367.

Kojansow, A. D. L., Langi, T. M., & Nurali, E. J. N. (2022). Pengaruh substitusi tepung ampas kelapa terhadap fisikokimia dan sifat organoleptik kue pukis. Jurnal Agroteknologi Terapan, 3(2), 311–324.

Komala, A., Yusmarini, Y., & Rahmayuni, R. (2018). Kajian pemanfaatan tepung sukun dan tepung ampas kelapa dalam pembuatan flakes. Sagu, 16(2), 1-9.

Kurniawan, Y., Rostiati, R., & Rahim, A. (2022). Karakteristik kimia dan organoleptik tepung ampas kelapa dengan berbagai metode pengering. Agrotekbis: E-Jurnal Ilmu Pertanian, 10(3), 175-182.

Muchtar, H. K., Koapaha, T., & Oessoe, Y. (2022). Karakteristik fisikokimia dan organoleptik biskuit dengan pencampuran tepung ubi jalar ungu (Ipomoea batatas) dan tepung ampas kelapa. Jurnal Teknologi Pertanian (Agricultural Technology Journal), 13(2), 95-104.

Novita, N., Nurhaeni, N., Prismawiryanti, P., & Razak, Abd. R. (2020). Analisis kadar serat dan protein total sereal berbasis tepung ampas kelapadan ikan cakalang (Katsuwonus pelamis). KOVALEN: Jurnal Riset Kimia, 6(1), 23–33.

Pandiangan, C. S. B., Langi, T., & Mandey, L. C. (2021). Karakteristik fisikokimia snack bars tepung ampas kelapa (Cocos nucifera L.) dan tepung ubi jalar kuning (Ipomea batatas L.). Jurnal Teknologi Pertanian, 12(1), 10–17.

Prasetyani, W., Fadhilla, R., Angkas, D., Ronitawat, P., & Melani, V. (2020). Analisis nilai gizi dan daya terima es krim sari kedelai dan tepung ampas kelapa dengan pewarna alami bunga telang sebagai makanan selingan untuk anak usia sekolah. Jurnal Pangan Dan Gizi, 10(2), 86-106.

Purnamasari, I., Zamhari, M., & Putri, S. (2021). Pembuatan tepung serat tinggi dari ampas kelapa (Cocos nucifera) dengan metode pengeringan beku vakum. Jurnal Kinetika, 12(1), 45–50.

Rumenser, D. C., Langi, T. M., & Koapaha, T. (2021). Karakteristik kimia dan organoleptik snack bar berbasis tepung ampas kelapa (Cocos nucifera L.) dan tepung kacang hijau (Vigna radiata). Sam Ratulangi Journal of Food Research, 1(1), 27–34.

Sabilla, N. F., & Murtini, E. S. (2020). Pemanfaatan tepung ampas kelapa dalam pembuatan flakes cereal (kajian proporsi tepung ampas kelapa: tepung beras). Jurnal Teknologi Pertanian, 21(3), 155–164.

Septiana, I., Darmayanti, L. P. T., & Sugitha, I. M. (2021). Pengaruh rasio tepung ampas kelapa dan singkong parut terhadap sifat kimia dan sensoris kue klenyem. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (ITEPA), 10(1), 153–162.

Sirodj, D. A. N., & Gunawan, I. (2020). Recycling solid waste of coconut oil industry: A response surface-goal programming approach. Jurnal Optimasi Sistem Industri, 19(2), 111–121.

Sudirman, S., & Ninsix, R. (2015). Pengaruh penambahan tepung kelapa dengan tepung tapioka terhadap cookies. Jurnal Teknologi Pertanian, 4(2), 30-41.

Swamilaksita, P. D., Pratama, W., Angkasa, D., Fadhilla, R., & Ronitawati, P. (2021). Pemanfaatan ampas kelapa dan tepung kedelai dalam pembuatan roti tawar tinggi protein. Jurnal Gizi dan Kuliner, 2(1), 1-13.

Yosefa, T., Hamzah, F. H., & Rahmayuni, R. (2019). Pemanfaatan tepung ampas kelapa dalam pembuatan kerupuk sagu. Sagu, 17(2), 1-8.

Yulvianti, M., Ernayati, W., Tarsono, & R, M. A. (2015). Pemanfaatan ampas kelapa sebagai bahan baku tepung kelapa tinggi serat dengan metode freeze drying. Jurnal Integrasi Proses, 5(2), 101–107.

Downloads

Published

2024-01-12

How to Cite

Vania Salsabila Anjani. (2024). PENGARUH PENAMBAHAN AMPAS KELAPA TERHADAP KANDUNGAN NUTRISI PRODUK PANGAN: TINJAUAN SISTEMATIS. Prosiding Seminar Nasional Terapan Riset Inovatif (SENTRINOV), 9(1), 871 - 884. Retrieved from https://proceeding.isas.or.id/index.php/sentrinov/article/view/1363